Att bo i New York

Att bo i New York är en dröm för många människor. Det är en pulserande stad som har något för alla. Här hittar du imponerande byggnader, häftiga caféer och restauranger samt coola företag Som bosatt i staden är allting tillgängligt till dig dygnet runt. New York har flera olika områden och det finns något som passar både singlarna och barnfamiljerna.

Det första som du bör tänka över är om du vill bo i New York för en längre period eller bara testa på det ett par månader. Om det är det första alternativet som är intressant bör du skaffa ett arbetstillstånd eller visum. Annars kommer det vara svårt att skapa ett tryggt och stabilt liv i staden. Det går även att stanna tillfälligt.

Lär känna staden

Ett av våra tips är att först bo i staden ett par månader. Då har du chansen att lära känna olika områden och se vad som passar dig bäst. Det är också ett perfekt tillfälle att knyta kontakter som kan hjälpa dig när det behövs. Se till att spara ihop lite pengar först så du kan leva ett gott liv där.

Det första steget till att bo i New York är förstås att hitta en lägenhet. De flesta siktar förmodligen på att hyra något som en första bostad. Om du endast ska vara där ett par månader kan du hyra privat eller använda ett företag så som Airbnb. Då får du chansen att bo precis som en infödd newyorker.

Hyra en permanent lägenhet

Vill du istället hyra en lägenhet under en längre tid ställs det lite högre krav på dig som hyrestagare. De flesta värdar kräver att du kan vissa upp en årsinkomst som är minst 40 gånger månadshyran. Du får också vara beredd på att betala en eller till och med flera månadshyror i borgen som en säkerhet till hyresvärden.

Det enklaste är så klart att leta efter lägenhet när du redan är plats i staden. Det finns gott om lägenheter så det räcker med att börja leta cirka 2 månader i förväg. Att dela bostad med andra är både billigare och ett roligt sätt att bo och uppleva New York. Du kan till exempel titta på sajter som Craigslist.

Levnadskostnader i New York

New York är en ganska dyr stad att leva i, därför gäller att planera rätt. En studio i stadsdelen Manhattan går på cirka 2 100 dollar i månaden vilket motsvarar nästan 20 000 kronor. Detta är dock en av de mest eftertraktade och hippaste stadsdelarna i staden. Dessutom tillkommer kostnader för el, gas på cirka 100–200 dollar i månaden.

Andra kostnader som säkerligen kommer att tillkomma är den för mobiltelefon. Om du vill ha ett amerikanskt telefonnummer får du räkna med att betala mellan 40 och 80 dollar i månaden. Ska du dessutom ha internet tillkommer ytterligare en utgift. Det är också bra att investera i ett metro-card då det är det smidigaste sättet att komma runt i stan.

Midtown

New York är en väldigt mångsidig stad och det finns flera kända områden. Midtown är kanske det allra populäraste bland turister, Detta på grund av närheten till bland annat Central Park och så klart Times Square. Frågan är dock om du vill bo mitt i smeten? Det kan vara väldigt livligt och stökigt här vilket du bör ha i åtanke.

Lower West Side

Till detta område räknas bland annat Soho, Tribeca och Greenwich Village. Dessa hör till de absolut trevligaste i New York. Soho har till exempel alltid varit känt för att vara ett område som drar till sig mycket konstnärer. Greenwich Village är fullproppat med trevliga caféer och restauranger. Tribeca är ett av stadens trendigaste områden. Dessutom finns det flera grönområden att strosa runt i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *