Frihetsgudinnan

Få är nog de som inte vet vad Frihetsgudinnan är. Denna staty välkomnar alla besökare till New York där den står på Liberty Island och tillhör New Yorks hamn. Statyn är en av USA:s kännetecken och en mycket populär turistattraktion.

Den besöks årligen av miljontals turister från hela världen. Denna kopparstaty var en gåva från det franska folket till folket i USA. Den invigdes år 1886, 100 år efter att USA vunnit sin självständighet. Det var den franska skulptören Auguste Bartholdi som ritade statyn och det var ingen mindre än Gustave Eiffel som konstruerade stommen, ingenjören som konstruerade Eiffeltornet.

  • Invigdes 1886
  • Gåva från franska folket till amerikanska folket
  • Populär turistattraktion

Fakta om statyn

Frihetsgudinnan är ingen liten staty, den mäter hela 46 meter i höjd och sockeln är 47 meter. Om du räknar från marken ända upp till facklan mäter statyn nästan 93 meter. När statyn anlände till New York år 1885 var den nedpackad i inte mindre än 214 lådor och bestod av 350 delar. Monteringen tog fyra månader och den 28 oktober 1886 kunde den invigas. Frihetsgudinnan har sedan dess gått igenom några reparationer på 1980-talet. Då byttes till exempel facklan ut mot en ny då den inte kunde repareras. Den äldre finns dock fortfarande i monumentets museum för de som vill se den.

År 1984 valdes Frihetsgudinnan in i UNESCO:s världsarv tack vare dess betydelse. När statyn skulle tas emot var det svårt ekonomiskt för staden New York och en insamling fick hållas för att kunna samla ihop pengar till bygget av sockeln. Det var mestadels privatpersoner som bidrog till insamlingen som gjorde det möjligt att bygga sockeln på Liberty Island. Det finns några andra upplagor av Frihetsgudinnan i världen. Det finns en mindre variant i Paris, samt en något större i Tokyo sedan år 2013. I Las Vegas finns det också en replika som är hälften så stor som originalet.

Symboliken och turisterna

Frihetsgudinnan föreställer en kvinna som är lik gudinnan Libertas i den romerska mytologin. Hon har krona och kedjor från slaveriet under fötterna. I ena handen håller hon upp en fackla och i den andra handen håller hon en tavla med datumet för USA:s självständighet som inskription. Libertas var frihetens gudinna och hon trampar på slaveriets bojor, en symbol för amerikanernas önskan att bli fria från förtryck. Frihetsgudinnan har även kommit att symbolisera demokrati, klassisk liberalism och republikanism. Många invandrare ser statyn som ett tecken för hopp som välkomnar dem när de anländer till New York för första gången.

Frihetsgudinnan är som vi nämnde ovan en populär turistattraktion som lockar miljontals människor varje år. Det kostar ingenting att besöka statyn, dock måste du betala för färjan som tar dig till ön. Inga privata båtar får lägga till på Liberty Island. Du måste också betala extra om du vill ha tillgång till statyns bas och piedestalen. Det krävs även en speciell biljett för att kunna gå uppför trappan inuti statyn. Det är endast 240 personer per dag som kan göra detta och biljetterna kan köpas upp till ett år i förväg. Alla besökare på ön måste genomgå en säkerhetskontroll.

Sammanfattning

Frihetsgudinnan är en staty som står på Liberty Island i New Yorks hamn. Det är en staty som gavs av det franska folket till det amerikanska folket för att fira att de varit självständiga i 100 år. Själva basen är byggd av amerikanerna själv, efter en omfattande insamling från mestadels privatpersoner. Många turister åker över till ön för att besöka det storslagna monumentet och vissa får även chansen att gå in i statyn. Frihetsgudinnan är gjord av koppar och står för frihet och demokrati. Den är ett av USA:s kännetecken och ett väldigt populärt besöksmål för turister i New York.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *