Manhattan

Det är nog få av oss som inte har någon relation till Manhattan idag, oavsett om man har varit där eller bara sett det i en tv-serie eller film. Manhattan är hur som helst en av de fem stadsdelar (boroughs) som tillsammans utgör staden New York City. Manhattan hade 2016 över 1,6 miljoner invånare och är ett av de mest tätbefolkade områdena i världen.

Manhattan är den äldsta av de fem stadsdelarna i New York City, och kan delas in i tre områden som sedan kan delas in i ytterligare områden. De tre områdena är Uptown (där bland annat Harlem och Upper East Side ingår), Midtown (med bland annat Times Square, Hells Kitchen och Chelsea) och Downtown (SoHo, Chinatown, Greenwich Village och TriBeCa).

Sevärdheter på Manhattan

Det finns många, många sevärdheter i New York, men det finns några som sticker ut lite extra som vi ska gå igenom nu. En sådan är den ikoniska parken Central Park, som du säkert har sett i en film och som är ett måste när man besöker Manhattan. Parken ligger mittemellan Upper West Side och Upper East Side och besöks av miljontals varje år.

Empire State Building korsningen Fifth Avenue och 34th West Street är en annan sevärdhet som är svår att missa på Manhattan. Det är en av New Yorks mest ikoniska byggnader, och det är definitivt värt ett besök upp på observationsdäcket. Empire State Building består av 102 våningar, och observationsdäcket ligger så högt upp som på 86e våningen med en utsikt över hela New York.

The High Line

The High Line är en järnväg som användes mellan 1934 till 1980 men som sedan övergavs. 2009 byggdes den om till en lång park som allmänheten kan besöka varje dag. Den långsmala parken på 2,4 kilometer sträcker sig från 34:e gatan och ner till Gansevoort Street. Det var två boende i området som tog initiativ till omvandlingen av parken.

Den gamla rälsen finns fortfarande bevarad på flera sträckor och parken är ett perfekt exempel på hur gammalt och nytt kan mötas. Nästan fem miljoner människor besöker parken varje år. Parken är öppen från sju på morgonen till sju på kvällen under vintern och från klockan 10.00 till 23.00 under sommaren. Från parken har du utsikt över staden och Hudson River.

The Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art, ofta kallat the Met är en imponerande byggnad med fantastisk arkitektur, kvalitet och storlek. Museet öppnade år 1880 och är det största konstmuseet i USA. Det är det fjärde mest besökta konstmuseet i hela världen. Det finns över två miljoner verk och 17 olika avdelningar på museet. Museet finns beläget vid östra delen av Central Park.

På the Met finns det något för (nästan) alla med samlingar av europeiska målningar, klassiska antikviteter, medeltida rustningar, islamisk konst och artefakter och amerikansk dekorativ konst. Det finns flera mästerverk som du absolut inte bör missa när du besöker museet! På taket finns en trädgård med ett café där du kan ta en kaffepaus efter eller under ditt besök.

Chrysler Building

Chrysler Building på 42nd Street och Lexington Avenue i Turtle Bay-området är en annan ikonisk skyskrapa på Manhattan. Den är Art Deco-inspirerad och var ett tag världens högsta byggnad, innan Empire State Building övertog den titeln år 1931. Den har 77 våningar och är 319 meter hög. Idag är den “enbart” den 8:e högsta byggnaden i New York City.

Frihetsgudinnan

Självklart kan vi inte heller glömma Frihetsgudinnan som kanske är New Yorks främsta kännetecken. Statyn finns på Liberty Island vid Hudsonfloden, sydväst om Manhattan. Rent formellt ligger den inte på Manhattan, men om man besöker New York är den ett måste. Statyn invigdes 1886 och är en symbol för att minnas USA:s självständighet och har blivit en symbol för frihet och demokrati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *