New Yorks stadsdelar

Uttrycket “kärt barn har många namn” passar perfekt när det talas om staden New York. Några namn är Staden som aldrig sover, Det stora äpplet, Staden där dina drömmar blir uppfyllda eller kort och gott NYC. Det spelar ingen roll vad du kallar staden, vi har nog alla drömt om att resa och besöka denna fantastiska stad och dess intressanta stadsdelar.

New York består av fem stadsdelar; Manhattan, Brooklyn, Queens, Staten Island och Bronx. Manhattan är den mest välkända och vanligast att besöka bland turister. Även de andra stadsdelarna har mycket intressant att erbjuda i form a sightseeing, restauranger och kultur. Här nedan kan du läsa mer om de olika stadsdelarna i New York och vad som karaktäriserar var och en av dem.

Manhattan

Manhattan är hjärtat av New York. Det är hit som de allra flesta turister åker när de besöker New York. Det går att spendera veckor i denna stadsdel utan att bli uttråkad. Manhattan är också den äldsta, mest tätbefolkade och dyraste stadsdelen i New York. Här hittar du de karaktäristiska skyskraporna blandat med lägre hus som känns igen från många filmer och serier.

Manhattan är en ö som utgörs av områdena Downtown, Midtown och Uptown. Mycket av de som associeras med New York finns på Manhattan. Här finns det berömda teaterdistriktet Broadway där du kan se musikaler i världsklass. På Manhattan hittar du även kända museum som Museum of Modern Art, Guggenheim och Museum of Natural History. Här finns även stadens finansiella center med omtalade Wall Street.

Brooklyn

Sydost om ön Manhattan hittar vi stadsdelen Brooklyn som är den stadsdel med flest invånare. Den ikoniska bron Brooklyn Bridge tar dig från Manhattan till Brooklyn. Tidigare var denna bro det enda sättet att ta sig mellan stadsdelarna. Det går att promenera på bron och se Manhattans välkända skyline. Tidigare var Brooklyn en relativt fattig stadsdel men är idag en trendig del av New York.

Williamsburg och Brooklyn Heights är två populära områden i Brooklyn. I denna stadsdel går det att hitta allt möjligt. Här finns mysiga parker, vackra konstgallerier, New Yorks bästa pizza, mängder av nattklubbar och barer och mycket mer. Stadsdelen är full av kreativitet och en populär plats för konstnärer, designers, författare och startups. Här hittar du även populära Brooklyn Museum och New York Transit Museum.

Queens

Stadsdelen Queens ligger ovanför Brooklyn och öster om Manhattan. Queens är den största stadsdelen till ytan och den näst mest tätbefolkade. Här bor folk från hela världen och stadsdelen anses vara ett av världens mest etniskt blandade områden. I princip alla turister besöker Manhattan och på senare år även det hippa Brooklyn. Nu är det dags för turisterna att upptäcka mångkulturella Queens.

Queens erbjuder ett stort restaurangutbud med mat från världens alla hörn. Här finns en unik konstscen, massor med mikrobryggerier, coola boutiquehotell, häftig arkitektur och museer i världsklass. Dessutom finns det en strand i Rockaway Beach som har fått sig en ordentlig uppfräschning de senaste åren. I Queens hittar du även New Yorks ”äkta” Chinatown som är något annat än turistfällan på Manhattan.

Staten Island

Staten Island är den sydligaste stadsdelen. Den nås med bro från Brooklyn och New Jersey eller med färja från Manhattan. Denna stadsdel består främst av bostäder men det finns även en del sevärdheter för turister. Staten Island Zoo är ett populärt utflyktsmål. Varje dag går det gratis färjor från Battery Park på Manhattan till Staten Island. Denna tur ger en vacker vy av frihetsgudinnan.

Bronx

Bronx är stadsdelen som ligger norr om Manhattan. Bronx är den enda stadsdelen som inte är en ö eller delvis en ö. Bronx är en mångkulturell stadsdel och här hittar du det riktiga Little Italy och många latinamerikanska restauranger. Här finns även den berömda Yankee Stadium och Bronx Zoo. I Bronx finns flera stora grönområden och en vacker botanisk trädgård.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *