Teaterdistriktet Broadway

Få är nog de som aldrig hört talas om Broadway, teaterdistriktet i New York City. Det ligger runt just gatan Broadway på Manhattan i New York och att få en pjäs uppsatt där är mycket prestigefyllt.

Det finns inte mindre än 39 stycken teatrar som är aktiva på Broadway just nu och de ligger både på själva gatan Broadway och även på korsande gator till denne. Broadway är numera namnet på hela New Yorks teater- och revyscen även om pjäsen inte sätts upp på just gatan Broadway. Det har satts upp en stor del kända musikaler och pjäser och många premiärföreställningar hålles på Broadways teatrar. Exempel på uppsättningar är:

  • Phantom of the Opera
  • Chicago
  • Chess
  • Vem är rädd för Virginia Woolf?

Produktioner och teaterägare

Broadway har för närvarande 39 stycken teatrar och det finns olika ägare. Några ägs av ideella organisationer medan de andra ägs av kommersiella produktionsbolag. De största av dessa produktionsbolag är Shubert Organization som äger inte mindre än 16 av de teatrar som finns på Broadway, Nederlander Organization som äger 9 av dem och Jujamcyn Theaters som äger 5. Det är oftast fristående produktionsbolag eller producenter som hyr in sig på de befintliga teatrarna. Det finns gott om produktioner att titta på om du besöker Broadway och det är en upplevelse utan dess like att se en föreställning där.

När det kommer till de kommersiella pjäser och musikaler som sätts upp på Broadway så är de oftast inte tidsbestämda. De får helt enkelt spelas så länge som de drar publik till sig. När det kommer till de ideella produktionerna har de ofta en bestämd repertoar. De kommersiella föreställningarna på Broadway räknar sin framgång i antal föreställningar, säsonger eller år som de spelats. Några av de mest framgångsrika föreställningarna som satts upp på Broadway är till exempel Phantom of the Opera, Cats, Chicago och The Lion King. Om du är intresserad av att se en föreställning så finns det en hel del att välja mellan även idag.

Publik, priser och annan information

När det kommer till teatrarna på Broadway så har de alla olika stor publikkapacitet. Många av föreställningarna besöks av turister och inte New York-bor, detta sägs ha att göra med prishöjningarna. Dock finns det möjlighet att köpa “sista minuten”-biljetter till rabatterade pris, både för lokalt boende och turister. Broadway drar över 13 miljoner besökare årligen och över 60 % av dem beräknas vara turister. Det finns också Off-Broadway och Off-off-Broadway föreställningar och detta är föreställningar på scener som har en publikkapacitet på mindre än 500 besökare. Det är oftast mindre och mer experimentella pjäser som sätts upp på dessa teatrarna.

När du arbetar på Broadway kan du belönas med en Tony Award. Detta är ett pris som kan delas ut till de föreställningar som drar mer än 500 besökare per föreställning. Det är på en årlig ceremoni dessa Tonys delas ut och det är ett mycket stort pris att få i teaterkretsarna. Det delas ut pris i 26 olika kategorier som bland annat Bästa Musikal och Bäst Koreografi. Tony Awards har delats ut sedan 1947 och har belönat många stora teaternamn genom åren. Om du sätter upp en pjäs på Broadway är det alltid en dröm att få en Tony Award för uppsättningen.

Sammanfattning

Broadway är ett namn på hela New Yorks teaterscen, både på gatan Broadway och dess sidogator. Här sätts stora uppsättningar upp inom både musikaler och pjäser. Broadway lockar många turister och det är fler turister än lokala boende som ser föreställningarna. Många av uppsättningarna på Broadway har ingen tidsbestämd visningstid utan så länge biljetterna säljer så får pjäsen eller musikalen fortgå. The Phantom of the Opera är den föreställning som än så länge har gått längst på Broadway. Det finns prestigefyllda Tony Awards som delas ut årligen för Broadway-uppsättningar. Om du besöker New York kan du passa på att se en föreställning, det är en härlig upplevelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *