Vad är måsten att se och uppleva i New York?

New York är ett drömresmål för många och med all rätt. I staden finns det ett enormt utbud av saker att se och göra oavsett ålder och preferenser. Trots att staden inte är USA:s huvudstad är den ett av de främsta turistmålen i landet. Du kan njuta av vackra miljöer och parker, historiska sevärdheter samt museer och andra kulturaktiviteter.

Om du gillar shopping är New York en smärre dröm för dig. Här finns allt från de riktigt dyra och exklusiva varumärkena på berömda Fifth Avenue till billigare kedjor, vintage och second hand. Det kan vara en bra idé att skriva ner några av de viktigaste sakerna du vill se och göra i staden, för räkna med att du kanske inte hinner med allt.

Historiska sevärdheter i staden

Det finns ett par historiska sevärdheter som många av oss förknippar med New York. En av de främsta är Frihetsgudinnan. Det är en staty som står för frihet och demokrati. Hon finns på Liberty Island och du väljer själv om du vill kliva i land och åka upp i statyn eller om du nöjer dig med att se den på håll.

Andra historiska sevärdheter som du inte bör missa är bland annat Ellis Island och Ground Zero. Ellis Island är platsen de flesta immigranter först kom till under sena 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet. Idag finns det bland annat ett museum där. Ground Zero är den plats där World Trade Center tidigare stod. Även här finns ett museum idag.

Museer i mängder

Om du tycker om konst, design och annan kultur har du kommit till rätt plats. I New York finns det många museer och vissa av dem är lika häftiga på utsidan som på insidan. Ett exempel på det är Guggenheim Museum som är inhyst i en futuristisk byggnad. Museum of Modern Art (MoMA) är ett måste för dig som tycker om samtida konst.

En av världens största konstsamlingar hittar du i Metropolitan Museum of Art (ofta kallat för The Met). Där finns det över två miljoner konstverk, så planera gärna in två dagar där för att orka med att se så mycket som möjligt. För mindre museer rekommenderas det att du beger dig mot Brooklyn, som numera är en hipp stadsdel.

Shopping i New York

Få åker till New York utan att shoppa. Staden är nämligen en dröm för dig som älskar shopping, oavsett prisklass. Strosa gärna längs med Fifth Avenue där du hittar lyxmärken som Prada och Versace. Det kan vara värt ett besök även om du inte har råd att handla något. Faktum är att mycket annan shopping kan vara billigare där än i Sverige.

Om du föredrar shoppingvaruhus är Bloomingdales och Macy’s två klassiker. Där hittar du det mesta du kan tänka dig. För att komma åt lite mer udda butiker och prisvärd vintage eller second hand bör du bege dig bort från Manhattan. Ta dig istället till Beacon’s Closet i Williamsburg, Brooklyn eller Buffalo Exchange som ligger i samma del av staden.

Central Park

Den gigantiska parken Central Park är svår att missa om du befinner dig i New York. Den ligger mitt på Manhattan. I parken kan du slå dig ner med en lunch eller picknick, låta barnen leka i någon av lekparkerna, åka skridskor (beroende på årstid) eller bara njuta av stämningen och omgivningen. Det är en härligt grön oas mitt i stadskärnan.

Sammanfattning

New York är staden som har allt och lite till. Det är alltid bra att planera i förväg vad du vill göra där, trots att du inte lär hinna med allt på listan. Några tips på sevärdheter och aktiviteter är Frihetsgudinnan, Ground Zero, Central Park, Guggenheim Museum och The Met. Missa inte heller shoppingen på såväl Manhattan som i Brooklyn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *