Varför kallas New York för The Big Apple och annan kuriosa

New York är mångas absoluta favoritresmål, och oavsett om du redan har varit där eller längtar efter att åka dit hoppas vi att denna artikel kommer att ge dig lite ny information om staden. New York City ligger i delstaten New York som fick sitt namn år 1664 när delstaten kontrollerades av England

. Det var Jakob II av England som gav delstaten sitt namn då han tidigare varit hertig av den engelska staden York. Staden New York heter egentligen New York City och är USA:s folkrikaste stad. Staden hade år 2010 över 8 miljoner invånare. Staden New York har fem stadsdelar, dessa heter Brooklyn, Bronx, Queens, Staten Island och Manhattan.

  • Över 8 miljoner invånare (2010)
  • Består av stadsdelarna Brooklyn, Bronx, Queens, Staten Islands och Manhattan
  • Grundades år 1664
  • Är en multikulturell stad med en stor andel invånare från bland annat Indien, Puerto Rico och Irland
  • Att resa till New York från Arlanda tar cirka 9 timmar med direktflyg

The Big Apple och andra populära smeknamn

Troligen har du hört talas om att New York City kallas för The Big Apple, men var kommer detta välkända smeknamn ifrån? Under årens lopp har det vädrats många olika teorier om varför staden har kallats för “det stora äpplet”. Kanske har namnet kommit från att många fattiga sålde äpplen på stadens gator under depressionen? Kanske uppstod namnet av att en bordellmamma i New York kallade sina flickor för “big apples”? Sanningen är att smeknamnet The Big Apple kommer från en sportjournalist vid namn John J. Fitz Gerald. Att göra sig “big apples” betydde inom hästvärlden att man vann stora pengar, något som Fitz Gerald tog tillvara på.

“The Big Apple. The dream of every lad that ever threw a leg over a thoroughbred and the goal of all horsemen. There’s only one Big Apple. That’s New York.” Såhär började han alla sina kolumner i den stora tidningen The Morning Telepgraph på 1920-talet, och uttrycket om att New York var “The Big Apple” tog fäste. New York har dock flertalet andra smeknamn. Staden kallas exempelvis för Gotham, Fun City, The City That Never Sleeps, The City of Dreams samt många fler smeknamn. När det gäller New York kan man verkligen säga att uttrycket “kärt barn har många namn” stämmer!

New York är en multikulturell stad på många sätt

Om vi ska titta på vilka New Yorks 8 miljoner invånare är, kan vi se att staden är väldigt multikulturell. Här finns många etniciteter, nationaliteter och språk samlade i en och samma stad. Det här gör förstås också att du lätt finner olika intressanta kulturella uttryck och fantastiska maträtter i denna underbara stad. New York har exempelvis den största judiska befolkningen utanför Israel och här samlas personer från bland annat Pakistan, Colombia, Ryssland, Kina, Jamaica, Trinidad, Dominikanska republiken, Italien, Puerto Rico och Västindien. Det här gör också att du kan höra över 800 språk talas på New Yorks gator!

Eftersom New York har en befolkning, där 36 % av invånarna är födda utomlands, kan du finna många olika kulturella uttryck i staden. De kändaste områdena för detta är Chinatown och Little Italy som dessutom ligger granne med populära SoHo. Både Chinatown och Little Italy befolkades tidigt av invandrare från just Kina och Italien som skapade egna oaser som liknade hemländerna. Besöker du dessa stadsdelar kan du särskilt njuta av massor av god mat och speciella utsmyckningar på byggnaderna. SoHo, som är New Yorks säkraste stadsdel, var en stad som från början präglades av textilindustrin, vilket än idag syns på arkitekturen. Här kan du besöka många trendiga butiker och museum.

New York – en stad väl värd ett besök

Det finns massvis av intressant kuriosa om denna mytomspunna stad, exempelvis som att ända fram till andra världskriget var alla som skulle flytta tvingade att göra det den första maj. New York har även prisats för sitt rena och klara dricksvatten, men visste du att det innehåller osynliga, och harmlösa, små räkor? År 1920 inträffade vad som anses vara den första terrorattacken i USA då en hästkärra fylld med sprängmedel detonerade och dödade 30 människor på Wall Street. Ja, det finns helt enkelt massor att berätta om New York, och staden har dessutom mycket att erbjuda i form av sevärdheter och upplevelser. Får du chansen så besök New York!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *